Gereedschap keuren

keuringen

Klimmateriaal of gereedschap keuren doe je bij Profnorm. Of je nou je handgereedschap wilt laten controleren volgens de NEN 3140 of je ladders of stijgers wilt keuren volgens de NEN 2484 en NEN 2718 norm. Kom langs bij één van de vestigingen om je gereedschap te laten keuren of neem contact op om je materialen op te laten halen en weer te bezorgen.


Waarom materialen en gereedschap keuren?

Het keuren van materialen is belangrijk om verschillende redenen. Je zorgt voor veilige werkomstandigheden en voldoet daarmee aan de wettelijke eisen met betrekking tot veilig werken.

Ook verklein je het risico op ongelukken. Vindt er toch onverhoopt een ongeval plaats, dan is de keuring van groot belang bij aansprakelijkheid.

Kom langs bij de Profnorm bij jou in de buurt of neem contact op voor een afspraak om je materialen te laten keuren.

gereedschap laten keuren profnorm

Klimmateriaal en gereedschap keuren volgens NEN-normen

Bij Profnorm keuren onze specialisten graag je gereedschap en klimmateriaal. Dit doen ze volgens de wettelijke NEN-normen. Of je nou je handgereedschap, machines, ladders of steigers wilt laten keuren, we doen het graag.

Gereedschap keuren

Laat je elektrische gereedschap periodiek keuren door onze specialisten. We keuren machines op alle aspecten van veilige bedrijfsvoering en volgens de NEN 3140-norm voor elektrische installaties. Op die manier voldoet je gereedschap of machine aan de wettelijke eisen.

NEN 3140 keuring voor gereedschap

De NEN 3140-norm is voor elektrische installaties in het laagspanningsgebied. Dat betekent voor alle installaties met wisselspanningen tot 1000 volt en voor gelijkspanningen tot 1500 volt.

Denk bijvoorbeeld aan een boormachine, decoupeerzaag of slijptol. Maar ook lampen, verlengsnoeren en het koffiezetapparaat.

Ontvang een keuringsrapport

Na de keuring krijg je het officiële keuringsrapport met de resultaten van de keuring. Je krijgt een compleet overzicht van de staat van de machine of installatie. Waar nodig worden ook eventuele verbeterpunten door de keurmeesters in het rapport opgenomen.

Klimmateriaal keuren

Op klimmateriaal, zoals ladders, trappen, rolsteigers en valbeveiliging moet je onder alle omstandigheden veilig kunnen werken. Daarom is het belangrijk klimmateriaal regelmatig te laten keuren.

Met een keuring volgens de NEN 2484 en NEN 2718-norm zit je goed. Meestal vinden dit soort keuringen jaarlijks plaats.

NEN 2484 voor trappen en ladders

De NEN 2484-norm is er voor draagbaar klimmaterieel. Daaronder vallen draagbare trappen en ladders. Denk bijvoorbeeld aan werkladders, uitschuifladders, dubbele trappen, maar ook aan bordestrappen.

NEN 2718 voor rolsteigers

Rolsteigers worden gekeurd volgens de NEN 2718-norm. Deze norm geldt voor rolsteigers met een hoogte van 2,5 tot 12 meter (binnen) en van 2,5 tot 8 meter (buiten).

Bij de keuringen wordt gekeken of het materiaal aan de normen voldoet en bijvoorbeeld compleet is en onbeschadigd is.


gereedschap keuren - voorkom ongelukken

Is gereedschap keuren verplicht?

Het keuren van gereedschap volgens de NEN 3140-norm is niet verplicht. Wel ben je als werkgever verplicht om veilige arbeidsomstandigheden te bieden. Door je gereedschap te keuren met de NEN 3140-norm geef je daar invulling aan. Zo verminder je het risico op ongelukken kan je aantonen dat je werknemers veilig met de machines kunnen werken.

Is klimmateriaal keuren verplicht?

Net als voor gereedschap is het keuren van klimmateriaal volgens de NEN 2484-norm of 2718-norm niet verplicht. Wel is het belangrijk om veilige materialen te bieden en is de keuring van belang in geval van aansprakelijkheidsstelling.


Gereedschap en materialen laten halen en brengen

We begrijpen dat je als ondernemer genoeg te doen hebt. Daarom kunnen we de materialen die je wilt laten keuren ophalen en leveren we ze weer gekeurd bij jou thuis of op de werkplaats af. Zo kan je ongehinderd door met je eigen werkzaamheden.

Vraag bij de Profnorm bij jouw in de buurt naar de bezorgservice.


Waarom materialen en gereedschap laten keuren belangrijk is

Het keuren van je materialen is belangrijk voor iedere ondernemer en heeft verschillende voordelen.

1. Je biedt veilige arbeidsomstandigheden

Door je klimmateriaal en gereedschap te keuren zorg je voor veilige arbeidsmiddelen. Dit is wel zo prettig voor je werknemers, maar ook voor je klanten en jezelf.

2. Je voldoet aan de wettelijke eisen

Ondanks dat het keuren van je gereedschap en klimmateriaal niet verplicht is, ben je als werkgever wel verplicht om veilige arbeidsomstandigheden te bieden. Door je materialen te laten keuren geef je invulling aan de wettelijke eisen met betrekking tot veiligheid. Zo voorkom je ook een boete als de Arbeidsinspectie langskomt. Deze boetes kunnen namelijk hoog oplopen.

3. Je voorkomt ongelukken

Periodieke keuringen zorgen ervoor dat je materialen zo veilig mogelijk zijn. Gebreken worden sneller ontdekt en daarmee voorkom je ongelukken. Een gewonde medewerker zit niemand op te wachten.

4. Je voorkomt aansprakelijkheid

Als er een ongeval plaatsvindt op de werkvloer kan je aansprakelijk gesteld worden als werkgever, bijvoorbeeld als er sprake is van onveilige werkomstandigheden. Door je ladders en gereedschap te laten keuren kan je aantonen dat ze niet tot onveilige situaties leidden.

Vind de Profnorm vestiging in jouw buurt

OP ZOEK NAAR EEN ANDERE SERVICE?

Bij Profnorm helpen we je graag. Onze experts helpen je niet alleen met het keuren van gereedschap, ook helpen we je bij het maken van sleutels, slijpen van je gereedschap of het bedrukken van werkkleding.

Slijpservice
Reparaties
Keuringen
Bezorgen
Borduren en bedrukken